Sidan kunde inte visas!

Gå till startsidan och logga in först.

Tips & Nyheter

27 september 2021

Nu finns det även en mängdguide i Ät bra! Mängdguiden är till för att du enklare ska kunna ta redan på hur mycket din klient/patient äter i dag. Mått och näringsberäkning finner du i informationsfliken för bilden.
Guiden är en huvudkategori och sedan indelad i undernivåer för att du lättare ska finna det du söker. Mängdguiden kommer att fortsätta växa den närmsta tiden. Det kommer bland annat bilder på sås- och ketchupmängder samt socker i te och kaffe och mycket annat. Som vanligt tar jag gärna emot tips på om det är något livsmedel som saknas.

Jag hoppas att guiden kommer till stor användning!
Mvh Helén

31 augusti 2021

Nu är semestern slut för de flesta och vardagen är i full gång. Att få till mellanmål, att ta med till jobbet eller skolan kan vara svårt. En frukt fungerar alltid med om man önskar något annat krävs med planering. I den nya kategorin ”Mellanmål att ta med” får du tips på ett par smidiga mellanmål att ta med i väskan. Alla är självklart näringsberäknade och testade i verkligheten. Har du tips på ytterligare mellanmål att ta med, som du vill att jag lägger till i denna kategori så hör av dig till mig! kontakt@atbra.se
Jag uppskattar nya förslag och idéer som kan göra Ät bra! ännu bättre.

Varma hälsningar
Helén Sahlstrand
leg. dietist, matfotograf och skapare av Ät bra!

19 augusti 2021

Du har väl inte missat att du kan boka en digital visning av Ät bra! för dig och dina kollegor! Självklart utan kostnad! En genomgång brukar ta ca 45 minuter och då går jag igenom bildstödet och hur du kan använda Ät bra! på din arbetsplats och till dina patienter/klienter. Du har så klart även möjlighet att ställa frågor.
Hör av dig till mig på kontakt@atbra.se så bokar vi en tid!

4 augusti 2021

Just nu pågår det en justering bland bilderna i kategorin huvudmåltider. På grund att detta syns tyvärr inte alla bilder till normalkost/vuxna i menyn.

Bilderna finns dock i systemet och du kan söka efter bilder med hjälp av sökfunktionen. Använd t.ex. sökord som Nivå 1, Nivå 2, halva tallriken grönsaker, tallriksmodellen, spagetti och köttfärssås, köttbullar och potatis osv. så får du upp måltidsbilder till vuxna.

Jag hoppas bli klar med detta arbete inom kort.

Med vänliga hälsningar

Helen Sahlstrand, leg.dietist, matfotograf och skapare av Ät bra!

 

14 juni 2021

Nu, lagom till sommaren och semestern, har jag fotat och lagt in flera nya glassjämförelser i Ät bra! Glass är ju otroligt gott på sommaren, men som jämförelserna visar har valet av glass det väldigt stor betydelse. Speciellt om man äter glass ofta. Du hittar glassjämförelserna under ”Glass” i kategorin jämförelser.

15 maj 2021

Jag har alltid älskat gröt, i alla former. Jag har även många ”grötminnen” från barndomen. Jag minns fortfarande hur min farmors goda äppelgröt smakade och hur lyxigt det var när mina föräldrar serverade mosad banan på havregrynsgröten på helgerna. Gröt är väldigt bra mat, det är nyttigt och mättar ofta bra. Den kan även varieras enormt mycket. För att inspirera till att äta mer gröt till frukost finns det nu en ny receptkategori här i Ät bra! En kategori med bara grötrecept, där jag har samlat några av mina favoriter. Kika gärna in den kategorin och inspireras. Recepten kan skrivas ut som receptblad genom att klicka på skrivare-symbolen uppe i bildens högra hörn. Jag har ytterligare något grötrecept som ska provlagas och läggas in. Kom gärna med förslag om du saknar något.

Varma hälsningar

Helén Sahlstrand

Leg. dietist, matfotograf och skapare av Ät bra!

29 april 2021

Microsoft har slutat att uppdatera webbläsaren Internet Explorer. Explorer är ersatt med webbläsaren Edge. På grund av att Explorer inte uppdateras så fungerar inte Ät bra! som det ska i den webbläsaren. Ät bra! fungerar utmärkt på de modena webbläsare som Edge och Chrome. Använd dessa i första hand.

Hör av dig om du undrar över något!
Med vänliga hälsningar

Helen Sahlstrand
Leg. dietist, matfotograf och skapare av Ät bra!

26 april 2021

Som jag tidigare skrivit så har vi sett ett fel när det gäller ”sidopilarna” i Ät bra! Du som användare ska kunna bläddra bland bilderna i de olika kategorierna med hjälp av pilarna på bildernas kanter eller med pilarna på tangentbordet (precis som i förra versionen av Ät bra!). Felet som upptäckts gäller byte av bilder i respektive kategori. Det fungerar nu i de flesta kategorier men i vissa kategorier, te.x. mellanmålskategorin, hoppar systemet fortfarande mellan olika nivåer. Vi fortsätter att jobb för att hitta vad som orsakar detta och hoppas kunna åtgärda det så fort som möjligt. Jag ber om ursäkt om detta förvirrar och ställer till det för dig!

Hör av dig om du undrar över något!
Med vänliga hälsningar

Helen Sahlstrand
Leg. dietist, matfotograf och skapare av Ät bra!

8 april 2021

Det är mycket på gång nu. Vi har under en tid jobbat med en större utveckling av Ät bra! och flera förändringar har ni säkert redan sett. Förutom en mängd nya bilder har layouten förändrats och vi jobbar med en mobilanpassning av Ät bra!

Även menyerna håller på att få sig en uppfräschning, med bilder, för att det ska bli lättare att hitta i systemet. Arbetet med menyerna pågår fortfarande och under ett par dagar kan det uppstå en del buggar i systemet. Vi jobbar på att få bort dessa eventuella buggar så snart som möjligt och jag hoppas den eventuella röran inte ställer till det för mycket för dig i ditt arbete. 

Hör av dig om du undrar över något!
Med vänliga hälsningar

Helen Sahlstrand
Leg. dietist, matfotograf och skapare av Ät bra! 

1 mars 2021

Jag får en del frågor om hur bilderna i Ät bra! får användas. Bildstödet Ät bra! är framförallt ett verktyg vid kost- och hälsosamtal, men kan med fördel även användas vid gruppträffar som till exempel under hjärt-kärlskolor, vikt- eller diabetesgrupper. Du kan med fördel använda Ät bra! som en röd tråd genom hela gruppträffen eller så sammanfattar du gruppträffen med att visa bilder som har koppling till det som ni pratat om. Bilderna i Ät bra! leder som regel till väldigt bra diskussioner i grupperna.

Får Ät bra! användas på föreläsningar?

Ät bra! är ett samtalsstöd och bilderna får INTE tas från programmet, till PowerPoint med mera, men bildstödet kan trots det med fördel ändå visas på föreläsningar om uppkoppling finns. Du kan till exempel visa din eventuella PowerPoint först och sen som ett avslut visa ett par bilder i Ät bra! för att förtydliga eller påminna om något föreläsningen handlat om. Är föreläsningen längre, kan en paus och sen ett par jämförelser i Ät bra! både skapa diskussioner och skratt.

När Ät bra! används i grupper och på föreläsningar är det smidigt att använda sig av hjärtsymbolen i högra hörnet. Genom att spara bilderna med ”hjärtat”, går det snabbt att hitta sina favoritbilder.

Hur får utskrifterna användas?

Alla bilder i bildstödet Ät bra! går att skriva ut. När bilderna skrivs ut kommer de ut som informationsblad innehållande information och logotyp, så att man vet var bladet kommer från. Dessa infoblad får du dela ut till hur många du vill, både till patienter och andra. Dessa blad går även att skriva ut som PDF om du väljer det i stället för skrivaren på din dator. PDF-bladen kan du sedan maila till din klient om du har ett digitalt möte.

22 februari 2021

Arbetar du med patienter som har diabetes? Om du gör det så finns det ett antal jämförelser i Ät bra! som kan passa dig och ditt arbete.

Kolhydratjämförelserna visar vilken stor skillnad gällande kolhydratmängd och fibermängd små förändringar i måltiden gör, till exempel om den vanliga pastan byts mot pasta gjord på bönor eller beroende på vilken müsli som används till frukost. Det finns både middagsjämförelser och frukostjämförelser. Dessa kolhydratjämförelser ligger under en egen underkategori bland de jämförande bilderna och de kan med fördel användas, när man pratar kolhydraträkning med sina diabetiker.

18 februari 2021

Den så kallade ”hjärtfunktionen” i Ät bra! har funnits sedan bildstödets början. En funktion som underlättar för dig, när du vill hitta dina favoriter bland bilderna i systemet. Med hjälp av ”hjärtat” i högra hörnet kan du spara dina favoritbilder i en egen, personlig rull-list. Rull-listen med dina favoriter kan du få upp genom att klicka på just ”hjärtat”, oavsett var du är i systemet. Nytt är att du nu kan ändra ordningen på bilderna i dina favoriter.

När du sparar en bild med hjälp av hjärtat, så hamnar den i en rull-list. Den sparade bilden hamnar längst bak bland dina favoriter (i din rull-list). Genom att klicka med datormusens första knapp (vänsterknapp), samt hålla ner knappen, kan du flytta bilden och släppa den längre fram i rull-listen, eller där du önskar ha den. På så sätt kan du till exempel inför ett samtal om diabetes eller inför en patientgrupp om kost vid hjärt-kärlsjukdom placera de bilder du vill använda under samtalet/gruppträffen längst fram och i den ordning du vill, så går det  ännu snabbare att komma fram till respektive bild.

Jag hoppas att denna nya funktion blir till stor användning och att den kommer att underlätta, när Ät bra! används vid kostsamtal och gruppträffar.

1 februari 2021

I Ät bra! finns ett antal bilder på mat till personer som behöver berikad kost eller A-kost, som det på många ställen kallas. Det finns både huvudmåltider, mellanmål och hela dagar.

När jag har beräknat och fotat de ”berikade” måltiderna har jag utgått från att patienterna, som behöver denna typ av måltider, inte kan äta normalstora portioner. Jag har försökt att få så mycket protein och energi i måltiden som möjligt, utan att måltiden blir för stor eller får fel proportioner mellan de olika komponenterna på tallriken.

Jag har valt att enbart använda mig av så kallad naturlig berikning d.v.s. naturligt proteinrika och energirika produkter som keso, kvarg, ägg, kött och fisk mm, när det gäller protein, samt olja, majonnäs, grädde, avokado etc, när det gäller fett. Vissa måltider innehåller en dessert, andra inte.

Önskar man ännu mindre portioner än bilderna visar, eller ännu mer av t.ex. protein, behöver mest troligt olika kosttillägg användas. Jag har valt att använda enbart ”naturlig berikning” för att visa vilka mängder som behövs, då man inte vill eller kan använda annan berikning och/eller näringsdrycker.

Det finns för tillfället tre exempel på hela dagar med ”berikad” kost i Ät bra! Dessa är 2000 kcal (120 g protein), 2500 kcal (105 g protein) och 2800 kcal (129 g protein). De här dagarna är ett förslag på hur det kan se ut. Ett eller flera mellanmål kan så klart bytas ut mot näringsdryck och måltiderna kan berikas med protein- och energipulver etc. Det är dock oerhört viktigt att tänka på att smaken och utseendet är prio ett. Vissa berikningspulver kan, som många vet, påverka smaken om de överdoseras.

12 januari 2021

Bilderna i kategorin Livsmedel i Ät bra! är ett bra hjälpmedel, när man t.ex. pratar om grönsaker och vill inspirera sin klient framför sig, att testa nya grönsaker. I texten till grönsaksbilderna och övriga livsmedelsbilder finns information om näring, användningsområde och information om hur livsmedlet kan hittas i mataffären (fryst, konserverat eller kanske torkat) Dessa bilder kan även användas för att ta reda på vilka grönsaker som patienten äter idag, t.ex. vid tolksamtal. Målsättningen är att livsmedelsguiden ska fyllas på med ännu fler grönsaker och livsmedel. Säg gärna till om du saknar något där.

Även bilderna och salladsrecepten i den nya kategorin ”Recept”, ger inspiration till att äta nya grönsaker och till att använda dem i nya salladsvarianter.

11 januari 2021

Att äta vegankost kräver en hel del kunskap för att få den komplett. Att komma upp i rätt mängd energi är en sak, men att täcka behovet av näring är betydligt mycket svårare. När jag har komponerat måltiderna och de hela dagarna under rubriken ”vegan”, har jag fokuserat på att få till realistiska måltider och att komma upp i rätt mängd protein. Jag har även tittat på järn och kalcium. Med hjälp av rikligt med baljväxter och fullkornsprodukter, samt torkade aprikoser till mellanmål, så täcks behovet av järn i dagsförslagen. Trots att både berikad havredryck och berikad sojadryck används, samt bönor och linser, så täcks inte behovet av kalcium alla dagar. Ytterligare ett glas berikad dryck hade hjälpt till att täcka detta behov. Att visa dessa dagar kan vara bra, för att ”trycka” på, hur viktigt det är att inte bara ta bort animalier, utan också lägga till bra näringsrika livsmedel, om man väljer att äta veganskt.

Helen
Helén Sahlstrand
Leg. dietist, matfotograf och
grundare av Ät bra!
Jag har arbetat som dietist sedan 2005. Jag har främst arbetat med livsstilsförändringar och insåg tidigt att bilder gjorde det enklare för mina klienter att förstå budskapet om kost och hälsa.

Då utbudet av bra bilder, för oss dietister, var begränsat började jag själv fota näringsberäknade, pedagogiska matbilder till mig och mina kollegor. Tio år senare föddes idén om bildstödet Ät bra!

Min största drivkraft är att göra människor mer matmedvetna. Bilder är då ett fantastiskt bra redskap, som de allra flesta förstår och kan ta till sig. För mig är det också viktigt att visa att bra hälsosam mat ser god och tilltalande ut.
'