Sidan kunde inte visas!

Gå till startsidan och logga in först.

Tips & Nyheter

6 december 2022

Julen närmar sig med stormsteg. Till alla som älskar saffran kan jag tipsa om ett juligt glassrecept som finns under ”Nyttigare kvällsgott” i receptkategorin. En hemmagjord snabbglass på fryst mango, vaniljkvarg och saffran. Endast ca 100 kcal per portion. Testa gärna! Se receptet här:  https://atbra.se/mango-och-kvargglass-med-saffran/

2 november 2022

Nu finns en ny översiktsbild, en kostkarta, i Ät bra! Kostkartan är inspirerad av den klassiska kostcirkeln, men innehåller 10 olika livsmedelsgrupper.

Bilden är perfekt att använda när du t.ex. pratar om vad en varierad kost är, samt när du pratar om och var energi och näring kommer ifrån.
Du hittar ”kostkartan” under under kategorin ”Näringslära – övrigt” samt här: länk till kostkartan.

Hoppas att du kommer ha stor nytta av denna nya bild!

Med vänliga hälsningar
Helen Sahlstrand
Leg. dietist och matfotograf
samt skapare av Ät bra!

 

10 september 2022

Nu kan du återigen boka en digital visning av Ät bra! för dig och dina kollegor! Ät bra! innehåller över 1000 pedagogiska bilder med olika teman, så passa på att boka en visning redan nu! Självklart utan kostnad! En genomgång brukar ta ca 45-60 minuter och då går jag igenom bildstödets olika teman och hur du kan använda Ät bra! på din arbetsplats och till dina patienter/klienter. Du har så klart även möjlighet att ställa frågor.

Hör av dig till mig på kontakt@atbra.se så bokar vi en tid!

Varma hälsningar

Helen Sahlstrand
leg.dietist, matfotograf och skapare av Ät bra!

21 juni 2022

Du har väl inte missat att det finns flera somriga jämförelser i Ät bra! Kolla gärna in glassjämförelserna och grillmåltiderna. Grillmåltiderna hittar du under Jämförelser -> måltider.

Tipsa gärna även om sunda sås-alternativ i sommar! I receptkategorin hittar du flera goda sommarsåser att välja på. Recepten går bra att skriva ut som receptblad.

Hoppas att du får en fin sommar!

Soliga hälsningar

Helén Sahlstrand

9 juni 2022

Just nu pågår en del förändringar med kategorin Ätsvårigheter. En efterlängtad förändring som bl.a. innebär att huvudmålen, mellanmålen och de hela dagarna (dagsförslagen) kommer att indelas i ”färgnivåer” i stället för den tidigare indelningen ”Friskvikt”, ”Friskvikt mer aktiv”, ”Sund viktuppgång” etc. Kategorin för ”sund viktminskning” försvinner helt i kategorin Ätsvårigheter, övriga nivåer finns kvar men kommer heta ”Nivå Grön”, ”Nivå Lila” och ”Nivå Orange”.

I huvudmåltiderna innebär Grön måltider med energinivån 500-650 kcal. Lila 650-750 och orange 750 kcal eller mer. Frukostförslagen på respektive nivå avviker lite från denna energimängd.

I dagsförslag kommer Grön motsvara ca 2000 kcal, lila ca 2400 kcal samt orange 2700 kcal eller mer.

Det kommer även att komma fler bilder i varje nivå så att det finns ännu mer att välja. Jag hoppas att dessa förändringar kommer uppskattas av både dig som behandlare och dina patienter.

Har du frågor kontakta mig.

Med vänliga hälsningar
Helen Sahlstrand, dietist och matfotograf
kontakt@atbra.se

 

28 april 2022

Ät bra! fortsätter att växa! Det senaste tillskottet är nya måltidsbilder till patienter med annan kulturell bakgrund. Under Huvudmåltider och underkategorin  Från olika kulturer kan du nu bland annat hitta flera nya måltidsbilder från Mellanösternområdet, bland annat dolma med libabröd och grönsaker, Zereshk polo ba morgh (persisk kyckling med saffransris) och köfte med tillbehör. Alla måltider är näringsberäknade och indelade i olika energinivåer.

Kategorin med mat från olika kulturer kommer att fortsätta växa under våren och sommaren. Det kommer framöver att finnas fler måltider från Nord- respektive Östafrika.

Har du stor kunskap om mat från någon specifik kultur, som du tycker skulle behövas i Ät bra? Hör gärna av dig. Jag tar gärna emot tips och hjälp gällande måltider från andra kulturer.

Vårhälsningar
Helén Sahlstrand, leg. dietist och matfotograf och skapare av bildstödet Ät bra!

24 april 2022

Innan påsk uppdaterade jag Ät bra! med flera nya recept. Bland annat en ny receptkategori med hemmagjorda pålägg som morotssmör, linspastej mm. Det finns nu även en receptkategori som fått namnet ”Det lilla extra”. Där finns bland annat recept på efterrättspaj med röda linser i pajdegen, bönbrownie och äppelkaksbollar. Testa gärna!

Vårhälsningar

Helen Sahlstrand
Leg. dietist, matfotograf och skapare av Ät bra!

21 mars 2022

Du har väl inte missat att du kan boka en digital visning av Ät bra! för dig och dina kollegor! Självklart utan kostnad! En genomgång brukar ta ca 45-60 minuter och då går jag igenom bildstödet och hur du kan använda Ät bra! på din arbetsplats och till dina patienter/klienter. Du har så klart även möjlighet att ställa frågor.
Hör av dig till mig på kontakt@atbra.se så bokar vi en tid!

23 februari 2022

För att det ska bli enklare att hitta bra måltidsbilder till personer med prediabetes och diabetes i Ät bra!, har det nu tillkommit en kategori bland huvudmåltiderna som heter ”Prediabetes, diabetes mm.” Även under dagsförslag finns det nu en kategori som heter ”Prediabetes, diabetes mm.”

Måltiderna i denna kategori är ingen specialkost, utan bilderna här kan även visas till många andra personer som behöver äta hälsosam mat, med lite extra fokus på ett jämnt blodsocker.

I denna kategori finns två energinivåer. Måltiderna i nivå 1 är upplagda med halva tallriken grönsaker och innehåller under 500 kcal per måltid, måltiderna under nivå 2 är upplagda enligt den klassiska tallriksmodellen och innehåller ungefär 500- 650, med några undantag. Alla måltider är näringsberäknade.

Under jämförelser hittar du även ett par bilder under kategorin ”Kolhydratjämförelser” som passar extra bra vid samtal med personer som har diabetes.

Hör gärna av dig om du har några funderingar.

 

Med vänliga hälsningar

Helen Sahlstrand, Leg dietist och matfotograf samt skapare av Ät bra!

1 februari 2022

Du har väl inte missat att det nu även finns ett flertal recept på matiga smörgåsar i Ät bra!, alla är självklart näringsberäknade och provlagade. Du hittar dem under ReceptMatiga mackor. Tillsammans med en frukt och/eller en grönsak kan de flesta av dessa smörgåsar bli en okey måltid med ca 450-500 kcal.

14 januari 2022

Jag planerar att se över och förbättra ”diabetes-delen” i Ät bra! Om du regelbundet arbetar med Ät bra! till personer med diabetes hör gärna av dig till mig på kontakt@atbra.se. Jag har en del frågor och funderingar gällande utveckling till denna patientgrupp.

Mvh Helen Sahlstrand, leg dietist och matfotograf samt skapare av Ät bra!

 

2 januari 2022

God fortsättning!
Ett nytt år och med det nya möjligheter och upplevelser!

Vinterhälsningar

Helen Sahlstrand
Leg. dietist, matfotograf och skapare av Ät bra!

2 december 2021

Efter obesitaskirurgi är kosten avgörande för viktutvecklingen och för patientens hälsa. Nu finns det en ny måltidskategori som heter just ”Efter obesitaskirurgi” Måltiderna i denna kategori är indelade i två nivåer ”Första året efter” samt ”Några år efter”.

Måltiderna under ”första året” efter kirurgin är mycket små. De innehåller ungefär 1 dl kolhydrater i form av pasta, ris, potatis etc. och 50-60 g fisk/kyckling/kött alt. 1 dl köttfärssås/köttgryta. De innehåller även 1/2 dl grönsaker i någon form. En tesked rapsolja är adderad till luncherna och middagarna för att patienten ska få i sig de viktiga fetterna. Portionerna är dock alltid individuella. Vissa kan äta lite mer, andra mindre även under det första året.

Att täcka proteinbehovet är primärt. Därför behöver huvudmåltiderna kompletteras med 3 till 4 proteinrika mellanmål. Under dagen behövs även 1,5 liter vatten samt vitamin och mineraltillskott.

Måltiderna i nivån ”några år efter” är exempel på portioner, när man kan börja äta större mängder, efter 1 till 2 år från operationen. För en del kan de fortfarande vara för stora och andra kan uppleva portionen som för liten. Individuell anpassning av kosten, både när det gäller innehåll och portionsstorlek kan behövas. Viktnedgången är individuell och regelbunden viktuppföljning rekommenderas.

Behövs större välbalanserade måltider kan du använda bilderna under ”Vuxen normalkost”.

Inom kort kommer även hela dagar till patienter som genomgått obesitaskirurgi.

11 november 2021

Kolla in mängdguiden! Mängdguiden som skapades tidigare i höst har vuxit! Det har bland annat tillkommit mängder på sås, kyckling, ägg, frukt och grönt/dag och lite annat smått och gott. Inom kort kommer det även bilder och mängder på stekt potatis, potatissallad och köttgryta.

Guiden är perfekt att använda för att ta redan på hur mycket din klient/patient äter i dag. Mått och näringsberäkning finner du i informationsfliken för bilden. Informationen får du enkelt upp med hjälp av gröna pilen i bilden nederkant eller genom att klicka på ”pil upp” på ditt tangentbord.

 

Med vänliga hälsningar

Helén

7 oktober 2021

För dig som arbetar med IBS och FODMAP finns det nu nya trevliga bilder, här i Ät bra! Bilder som du kan använda i kostsamtal och gruppbehandling.

Jag har själv, i flera år, haft IBS-skolor och kostsamtal med patienter som har IBS och jag vet att det är lätt för klienterna att fokusera på allt som de inte kan äta. Av den anledningen har jag gjort en ny kategori bland måltidsbilderna som heter just FODMAP. Där hittar du ett antal kompletta måltider, både frukostar och luncher/middagar, för att visa på att även vid elimineringsfasen i kostbehandlingen går det äta varierat och riktigt gott.

Då det är många fiberkällor som försvinner, när en patient går på fodmap-låg, magvänlig kost så har jag även kompletterat Ät bra! med nya bilder på fiberrika livsmedel och dagsbehov av fibrer vid FODMAP. Även dessa bilder är perfekta att använda när du vill trycka på vad klienterna faktiskt KAN äta. Bilderna på magvänliga FODMAP-fiberkällor samt dagsbehov av kostfiber bilderna hittar du under kategorin ”näringslära”. Du kan även hitta dem genom att skriva in ordet FODMAP eller IBS i sökrutan i vänstra hörnet.

Jag hoppas att du kommer ha stor användning av de nya FODMAP-bilderna.

Vänliga Hälsningar
Helén Sahlstrand
leg.dietist, matfotograf och skapare av Ät bra!

27 september 2021

Nu finns det även en mängdguide i Ät bra! Mängdguiden är till för att du enklare ska kunna ta redan på hur mycket din klient/patient äter i dag. Mått och näringsberäkning finner du i informationsfliken för bilden.
Guiden är en huvudkategori och sedan indelad i undernivåer för att du lättare ska finna det du söker. Mängdguiden kommer att fortsätta växa den närmsta tiden. Det kommer bland annat bilder på sås- och ketchupmängder samt socker i te och kaffe och mycket annat. Som vanligt tar jag gärna emot tips på om det är något livsmedel som saknas.

Jag hoppas att guiden kommer till stor användning!
Mvh Helén

31 augusti 2021

Nu är semestern slut för de flesta och vardagen är i full gång. Att få till mellanmål, att ta med till jobbet eller skolan kan vara svårt. En frukt fungerar alltid men om man önskar något annat krävs mer planering. I den nya kategorin ”Mellanmål att ta med” får du tips på ett par smidiga mellanmål att ta med i väskan. Alla är självklart näringsberäknade och testade i verkligheten. Har du tips på ytterligare mellanmål att ta med, som du vill att jag lägger till i denna kategori så hör av dig till mig! kontakt@atbra.se
Jag uppskattar nya förslag och idéer som kan göra Ät bra! ännu bättre.

Varma hälsningar
Helén Sahlstrand
leg. dietist, matfotograf och skapare av Ät bra!

4 augusti 2021

Just nu pågår det en justering bland bilderna i kategorin huvudmåltider. På grund att detta syns tyvärr inte alla bilder till normalkost/vuxna i menyn.

Bilderna finns dock i systemet och du kan söka efter bilder med hjälp av sökfunktionen. Använd t.ex. sökord som Nivå 1, Nivå 2, halva tallriken grönsaker, tallriksmodellen, spagetti och köttfärssås, köttbullar och potatis osv. så får du upp måltidsbilder till vuxna.

Jag hoppas bli klar med detta arbete inom kort.

Med vänliga hälsningar

Helen Sahlstrand, leg.dietist, matfotograf och skapare av Ät bra!

 

14 juni 2021

Nu, lagom till sommaren och semestern, har jag fotat och lagt in flera nya glassjämförelser i Ät bra! Glass är ju otroligt gott på sommaren, men som jämförelserna visar har valet av glass väldigt stor betydelse. Speciellt om man äter glass ofta. Du hittar glassjämförelserna under ”Glass” i kategorin jämförelser.

15 maj 2021

Jag har alltid älskat gröt, i alla former. Jag har även många ”grötminnen” från barndomen. Jag minns fortfarande hur min farmors goda äppelgröt smakade och hur lyxigt det var när mina föräldrar serverade mosad banan på havregrynsgröten på helgerna. Gröt är väldigt bra mat, det är nyttigt och mättar ofta bra. Den kan även varieras enormt mycket. För att inspirera till att äta mer gröt till frukost finns det nu en ny receptkategori här i Ät bra! En kategori med bara grötrecept, där jag har samlat några av mina favoriter. Kika gärna in den kategorin och inspireras. Recepten kan skrivas ut som receptblad genom att klicka på skrivare-symbolen uppe i bildens högra hörn. Jag har ytterligare något grötrecept som ska provlagas och läggas in. Kom gärna med förslag om du saknar något.

Varma hälsningar

Helén Sahlstrand
Leg. dietist, matfotograf och skapare av Ät bra!

29 april 2021

Microsoft har slutat att uppdatera webbläsaren Internet Explorer. Explorer är ersatt med webbläsaren Edge. På grund av att Explorer inte uppdateras så fungerar inte Ät bra! som det ska i den webbläsaren. Ät bra! fungerar utmärkt på de moderna webbläsare som Edge och Chrome. Använd dessa i första hand.

Hör av dig om du undrar över något!
Med vänliga hälsningar

Helen Sahlstrand
Leg. dietist, matfotograf och skapare av Ät bra!

26 april 2021

Som jag tidigare skrivit så har vi sett ett fel när det gäller ”sidopilarna” i Ät bra! Du som användare ska kunna bläddra bland bilderna i de olika kategorierna med hjälp av pilarna på bildernas kanter eller med pilarna på tangentbordet (precis som i förra versionen av Ät bra!). Felet som upptäckts gäller byte av bilder i respektive kategori. Det fungerar nu i de flesta kategorier men i vissa kategorier, te.x. mellanmålskategorin, hoppar systemet fortfarande mellan olika nivåer. Vi fortsätter att jobba för att hitta vad som orsakar detta och hoppas kunna åtgärda det så fort som möjligt. Jag ber om ursäkt om detta förvirrar och ställer till det för dig!

Hör av dig om du undrar över något!
Med vänliga hälsningar

Helen Sahlstrand
Leg. dietist, matfotograf och skapare av Ät bra!

8 april 2021

Det är mycket på gång nu. Vi har under en tid jobbat med en större utveckling av Ät bra! och flera förändringar har ni säkert redan sett. Förutom en mängd nya bilder har layouten förändrats och vi jobbar med en mobilanpassning av Ät bra!

Även menyerna håller på att få sig en uppfräschning, med bilder, för att det ska bli lättare att hitta i systemet. Arbetet med menyerna pågår fortfarande och under ett par dagar kan det uppstå en del buggar i systemet. Vi jobbar på att få bort dessa eventuella buggar så snart som möjligt och jag hoppas den eventuella röran inte ställer till det för mycket för dig i ditt arbete. 

Hör av dig om du undrar över något!
Med vänliga hälsningar

Helen Sahlstrand
Leg. dietist, matfotograf och skapare av Ät bra! 

1 mars 2021

Jag får en del frågor om hur bilderna i Ät bra! får användas. Bildstödet Ät bra! är framförallt ett verktyg vid kost- och hälsosamtal, men kan med fördel även användas vid gruppträffar som till exempel under hjärt-kärlskolor, vikt- eller diabetesgrupper. Du kan med fördel använda Ät bra! som en röd tråd genom hela gruppträffen eller så sammanfattar du gruppträffen med att visa bilder som har koppling till det som ni pratat om. Bilderna i Ät bra! leder som regel till väldigt bra diskussioner i grupperna.

Får Ät bra! användas på föreläsningar?

Ät bra! är ett samtalsstöd och bilderna får INTE tas från programmet, till PowerPoint med mera, men bildstödet kan trots det med fördel ändå visas på föreläsningar om uppkoppling finns. Du kan till exempel visa din eventuella PowerPoint först och sen som ett avslut visa ett par bilder i Ät bra! för att förtydliga eller påminna om något föreläsningen handlat om. Är föreläsningen längre, kan en paus och sen ett par jämförelser i Ät bra! både skapa diskussioner och skratt.

När Ät bra! används i grupper och på föreläsningar är det smidigt att använda sig av hjärtsymbolen i högra hörnet. Genom att spara bilderna med ”hjärtat”, går det snabbt att hitta sina favoritbilder.

Hur får utskrifterna användas?

Alla bilder i bildstödet Ät bra! går att skriva ut. När bilderna skrivs ut kommer de ut som informationsblad innehållande information och logotyp, så att man vet var bladet kommer från. Dessa infoblad får du dela ut till hur många du vill, både till patienter och andra. Dessa blad går även att skriva ut som PDF om du väljer det i stället för skrivaren på din dator. PDF-bladen kan du sedan maila till din klient om du har ett digitalt möte.

22 februari 2021

Arbetar du med patienter som har diabetes? Om du gör det så finns det ett antal jämförelser i Ät bra! som kan passa dig och ditt arbete.

Kolhydratjämförelserna visar vilken stor skillnad gällande kolhydratmängd och fibermängd små förändringar i måltiden gör, till exempel om den vanliga pastan byts mot pasta gjord på bönor eller beroende på vilken müsli som används till frukost. Det finns både middagsjämförelser och frukostjämförelser. Dessa kolhydratjämförelser ligger under en egen underkategori bland de jämförande bilderna och de kan med fördel användas, när man pratar kolhydraträkning med sina diabetiker.

18 februari 2021

Den så kallade ”hjärtfunktionen” i Ät bra! har funnits sedan bildstödets början. En funktion som underlättar för dig, när du vill hitta dina favoriter bland bilderna i systemet. Med hjälp av ”hjärtat” i högra hörnet kan du spara dina favoritbilder i en egen, personlig rull-list. Rull-listen med dina favoriter kan du få upp genom att klicka på just ”hjärtat”, oavsett var du är i systemet. Nytt är att du nu kan ändra ordningen på bilderna i dina favoriter.

När du sparar en bild med hjälp av hjärtat, så hamnar den i en rull-list. Den sparade bilden hamnar längst bak bland dina favoriter (i din rull-list). Genom att klicka med datormusens första knapp (vänsterknapp), samt hålla ner knappen, kan du flytta bilden och släppa den längre fram i rull-listen, eller där du önskar ha den. På så sätt kan du till exempel inför ett samtal om diabetes eller inför en patientgrupp om kost vid hjärt-kärlsjukdom placera de bilder du vill använda under samtalet/gruppträffen längst fram och i den ordning du vill, så går det  ännu snabbare att komma fram till respektive bild.

Jag hoppas att denna nya funktion blir till stor användning och att den kommer att underlätta, när Ät bra! används vid kostsamtal och gruppträffar.

1 februari 2021

I Ät bra! finns ett antal bilder på mat till personer som behöver berikad kost eller A-kost, som det på många ställen kallas. Det finns både huvudmåltider, mellanmål och hela dagar.

När jag har beräknat och fotat de ”berikade” måltiderna har jag utgått från att patienterna, som behöver denna typ av måltider, inte kan äta normalstora portioner. Jag har försökt att få så mycket protein och energi i måltiden som möjligt, utan att måltiden blir för stor eller får fel proportioner mellan de olika komponenterna på tallriken.

Jag har valt att enbart använda mig av så kallad naturlig berikning d.v.s. naturligt proteinrika och energirika produkter som keso, kvarg, ägg, kött och fisk mm, när det gäller protein, samt olja, majonnäs, grädde, avokado etc, när det gäller fett. Vissa måltider innehåller en dessert, andra inte.

Önskar man ännu mindre portioner än bilderna visar, eller ännu mer av t.ex. protein, behöver mest troligt olika kosttillägg användas. Jag har valt att använda enbart ”naturlig berikning” för att visa vilka mängder som behövs, då man inte vill eller kan använda annan berikning och/eller näringsdrycker.

Det finns för tillfället tre exempel på hela dagar med ”berikad” kost i Ät bra! Dessa är 2000 kcal (120 g protein), 2500 kcal (105 g protein) och 2800 kcal (129 g protein). De här dagarna är ett förslag på hur det kan se ut. Ett eller flera mellanmål kan så klart bytas ut mot näringsdryck och måltiderna kan berikas med protein- och energipulver etc. Det är dock oerhört viktigt att tänka på att smaken och utseendet är prio ett. Vissa berikningspulver kan, som många vet, påverka smaken om de överdoseras.

12 januari 2021

Bilderna i kategorin Livsmedel i Ät bra! är ett bra hjälpmedel, när man t.ex. pratar om grönsaker och vill inspirera sin klient framför sig, att testa nya grönsaker. I texten till grönsaksbilderna och övriga livsmedelsbilder finns information om näring, användningsområde och information om hur livsmedlet kan hittas i mataffären (fryst, konserverat eller kanske torkat) Dessa bilder kan även användas för att ta reda på vilka grönsaker som patienten äter idag, t.ex. vid tolksamtal. Målsättningen är att livsmedelsguiden ska fyllas på med ännu fler grönsaker och livsmedel. Säg gärna till om du saknar något där.

Även bilderna och salladsrecepten i den nya kategorin ”Recept”, ger inspiration till att äta nya grönsaker och till att använda dem i nya salladsvarianter.

11 januari 2021

Att äta vegankost kräver en hel del kunskap för att få den komplett. Att komma upp i rätt mängd energi är en sak, men att täcka behovet av näring är betydligt mycket svårare. När jag har komponerat måltiderna och de hela dagarna under rubriken ”vegan”, har jag fokuserat på att få till realistiska måltider och att komma upp i rätt mängd protein. Jag har även tittat på järn och kalcium. Med hjälp av rikligt med baljväxter och fullkornsprodukter, samt torkade aprikoser till mellanmål, så täcks behovet av järn i dagsförslagen. Trots att både berikad havredryck och berikad sojadryck används, samt bönor och linser, så täcks inte behovet av kalcium alla dagar. Ytterligare ett glas berikad dryck hade hjälpt till att täcka detta behov. Att visa dessa dagar kan vara bra, för att ”trycka” på, hur viktigt det är att inte bara ta bort animalier, utan också lägga till bra näringsrika livsmedel, om man väljer att äta veganskt.

Helen
Helén Sahlstrand
Leg. dietist, matfotograf och
grundare av Ät bra!
Jag har arbetat som dietist sedan 2005. Jag har främst arbetat med livsstilsförändringar och insåg tidigt att bilder gjorde det enklare för mina klienter att förstå budskapet om kost och hälsa.

Då utbudet av bra bilder, för oss dietister, var begränsat började jag själv fota näringsberäknade, pedagogiska matbilder till mig och mina kollegor. Tio år senare föddes idén om bildstödet Ät bra!

Min största drivkraft är att göra människor mer matmedvetna. Bilder är då ett fantastiskt bra redskap, som de allra flesta förstår och kan ta till sig. För mig är det också viktigt att visa att bra hälsosam mat ser god och tilltalande ut.
'