Sidan kunde inte visas!

Gå till startsidan och logga in först.

Tillbaka till nyheter

Berikad kost med fokus på protein och energi

1 februari 2021

I Ät bra! finns ett antal bilder på mat till personer som behöver berikad kost eller A-kost, som det på många ställen kallas. Det finns både huvudmåltider, mellanmål och hela dagar.

När jag har beräknat och fotat de ”berikade” måltiderna har jag utgått från att patienterna, som behöver denna typ av måltider, inte kan äta normalstora portioner. Jag har försökt att få så mycket protein och energi i måltiden som möjligt, utan att måltiden blir för stor eller får fel proportioner mellan de olika komponenterna på tallriken.

Jag har valt att enbart använda mig av så kallad naturlig berikning d.v.s. naturligt proteinrika och energirika produkter som keso, kvarg, ägg, kött och fisk mm, när det gäller protein, samt olja, majonnäs, grädde, avokado etc, när det gäller fett. Vissa måltider innehåller en dessert, andra inte.

Önskar man ännu mindre portioner än bilderna visar, eller ännu mer av t.ex. protein, behöver mest troligt olika kosttillägg användas. Jag har valt att använda enbart ”naturlig berikning” för att visa vilka mängder som behövs, då man inte vill eller kan använda annan berikning och/eller näringsdrycker.

Det finns för tillfället tre exempel på hela dagar med ”berikad” kost i Ät bra! Dessa är 2000 kcal (120 g protein), 2500 kcal (105 g protein) och 2800 kcal (129 g protein). De här dagarna är ett förslag på hur det kan se ut. Ett eller flera mellanmål kan så klart bytas ut mot näringsdryck och måltiderna kan berikas med protein- och energipulver etc. Det är dock oerhört viktigt att tänka på att smaken och utseendet är prio ett. Vissa berikningspulver kan, som många vet, påverka smaken om de överdoseras.

Helen
Helén Sahlstrand
Leg. dietist, matfotograf och
grundare av Ät bra!
Jag har arbetat som dietist sedan 2005. Jag har främst arbetat med livsstilsförändringar och insåg tidigt att bilder gjorde det enklare för mina klienter att förstå budskapet om kost och hälsa.

Då utbudet av bra bilder, för oss dietister, var begränsat började jag själv fota näringsberäknade, pedagogiska matbilder till mig och mina kollegor. Tio år senare föddes idén om bildstödet Ät bra!

Min största drivkraft är att göra människor mer matmedvetna. Bilder är då ett fantastiskt bra redskap, som de allra flesta förstår och kan ta till sig. För mig är det också viktigt att visa att bra hälsosam mat ser god och tilltalande ut.
'