Sidan kunde inte visas!

Gå till startsidan och logga in först.

Tillbaka till nyheter

Efter obesitaskirurgi

2 december 2021

Efter obesitaskirurgi är kosten avgörande för viktutvecklingen och för patientens hälsa. Nu finns det en ny måltidskategori som heter just ”Efter obesitaskirurgi” Måltiderna i denna kategori är indelade i två nivåer ”Första året efter” samt ”Några år efter”.

Måltiderna under ”första året” efter kirurgin är mycket små. De innehåller ungefär 1 dl kolhydrater i form av pasta, ris, potatis etc. och 50-60 g fisk/kyckling/kött alt. 1 dl köttfärssås/köttgryta. De innehåller även 1/2 dl grönsaker i någon form. En tesked rapsolja är adderad till luncherna och middagarna för att patienten ska få i sig de viktiga fetterna. Portionerna är dock alltid individuella. Vissa kan äta lite mer, andra mindre även under det första året.

Att täcka proteinbehovet är primärt. Därför behöver huvudmåltiderna kompletteras med 3 till 4 proteinrika mellanmål. Under dagen behövs även 1,5 liter vatten samt vitamin och mineraltillskott.

Måltiderna i nivån ”några år efter” är exempel på portioner, när man kan börja äta större mängder, efter 1 till 2 år från operationen. För en del kan de fortfarande vara för stora och andra kan uppleva portionen som för liten. Individuell anpassning av kosten, både när det gäller innehåll och portionsstorlek kan behövas. Viktnedgången är individuell och regelbunden viktuppföljning rekommenderas.

Behövs större välbalanserade måltider kan du använda bilderna under ”Vuxen normalkost”.

Inom kort kommer även hela dagar till patienter som genomgått obesitaskirurgi.

Helen
Helén Sahlstrand
Leg. dietist, matfotograf och
grundare av Ät bra!
Jag har arbetat som dietist sedan 2005. Jag har främst arbetat med livsstilsförändringar och insåg tidigt att bilder gjorde det enklare för mina klienter att förstå budskapet om kost och hälsa.

Då utbudet av bra bilder, för oss dietister, var begränsat började jag själv fota näringsberäknade, pedagogiska matbilder till mig och mina kollegor. Tio år senare föddes idén om bildstödet Ät bra!

Min största drivkraft är att göra människor mer matmedvetna. Bilder är då ett fantastiskt bra redskap, som de allra flesta förstår och kan ta till sig. För mig är det också viktigt att visa att bra hälsosam mat ser god och tilltalande ut.
'