Sidan kunde inte visas!

Gå till startsidan och logga in först.

Tillbaka till nyheter

Veganmåltider och hela dagar

11 januari 2021

Att äta vegankost kräver en hel del kunskap för att få den komplett. Att komma upp i rätt mängd energi är en sak, men att täcka behovet av näring är betydligt mycket svårare. När jag har komponerat måltiderna och de hela dagarna under rubriken ”vegan”, har jag fokuserat på att få till realistiska måltider och att komma upp i rätt mängd protein. Jag har även tittat på järn och kalcium. Med hjälp av rikligt med baljväxter och fullkornsprodukter, samt torkade aprikoser till mellanmål, så täcks behovet av järn i dagsförslagen. Trots att både berikad havredryck och berikad sojadryck används, samt bönor och linser, så täcks inte behovet av kalcium alla dagar. Ytterligare ett glas berikad dryck hade hjälpt till att täcka detta behov. Att visa dessa dagar kan vara bra, för att ”trycka” på, hur viktigt det är att inte bara ta bort animalier, utan också lägga till bra näringsrika livsmedel, om man väljer att äta veganskt.

Helen
Helén Sahlstrand
Leg. dietist, matfotograf och
grundare av Ät bra!
Jag har arbetat som dietist sedan 2005. Jag har främst arbetat med livsstilsförändringar och insåg tidigt att bilder gjorde det enklare för mina klienter att förstå budskapet om kost och hälsa.

Då utbudet av bra bilder, för oss dietister, var begränsat började jag själv fota näringsberäknade, pedagogiska matbilder till mig och mina kollegor. Tio år senare föddes idén om bildstödet Ät bra!

Min största drivkraft är att göra människor mer matmedvetna. Bilder är då ett fantastiskt bra redskap, som de allra flesta förstår och kan ta till sig. För mig är det också viktigt att visa att bra hälsosam mat ser god och tilltalande ut.
'